Točíte dobře?

Nejen v horkém létě probíhají různé párty, grilovačky a oslavy. A to pak dobré vychlazené pivko přijde samozřejmě k chuti! Vzhledem k tomu, že se u nás v Čechách jedná o nápoj tradiční a velice oblíbený, můžeme si vybrat opravdu ze široké nabídky. Výrobou, prodejem arozvozem piva se zabývá hodně firem. A když se rozhodneme podávat našim hostům pivo točené, můžeme si u dodavatele zapůjčit i potřebné zařízení k jeho čepování! Umíme ovšem pivo správně natočit? Co je nejdůležitější a na co si dávat pozor, aby chutnalo jako od zkušeného výčepního profesionála?

Základ je čisté sklo

Při práci s jídlem a nápoji všeho druhu je dodržování čistoty velice důležité. Platí to samozřejmě i v případě piva. Přípravě sklenic, do kterých ho hodláme čepovat, se věnujeme pečlivě! Jak je známo každému správnému hostinskému, nečistoty ve sklenicích dokáže pivo samo „ukázat“! Upozorní na ně bublinkami, které se na stěnách sklenic v místech s nečistotami „drží“. Sklo musí být dobře umyté a naleštěné! Ideální je, pokud zařídíme předem i jeho nachlazení.

pivo chmel

„Najednou“ nebo „nadvakrát“

Když je sklo nablýskané a soudek naražený, je na řadě vlastní točení. Můžeme si vybrat jeden ze základních dvou způsobů.

pivo půllitr piva

„na hladinku“

Při tzv. čepování „na hladinku“ natočíme pivo najednou. Sklenici držíme vzhledem ke kohoutu pípy v úhlu 45 stupňů, pivo teče po skle. Pozor! Kohout pípy musíme mít pod pivní pěnou, aby nápoj „nezvětral“.

„přerušované čepování“

Pokud použijeme tuto techniku, natočíme pivo nadvakrát, ve dvou fázích. Sklenici držíme stejným způsobem jako u předchozí techniky, tzn. Kohout pípy pod pěnou a úhel 45 stupňů. V první fázi pivo napěníme. Provádí se to tak, že se pohne pákou pípy směrem od sebe. Vznikne „pěnový bochánek“, který brání průniku vzduchu do nápoje. Pivko pak může bez rizika zvětrání v klidu chvilku počkat, než ho v druhé fázi dotočíme na tu správnou míru!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup